-->

50 Contoh Soal Procedure Text Bahasa Inggris Beserta Jawabannya

Posting Komentar

50 Contoh Soal Procedure Text Bahasa Inggris Beserta Jawabannya.

Direction answer the following questions correctly by choosing A, B, C, or D

The following text is for question number 1 to 5 

Crispy Hash Brown Recipe

Ingredients

~ 3 tbsp olive oil, canola oil, or grapeseed oil

~ 1 lb russel baking potatoes, peeled and grated salt, and paper 

Method

1. Heat 3 tbsp of oil in a large frying pan on medium heat

2. Squeeze out as much moisture as you can from the grated potatoes. It's easier to do this with potatoes ricer. If you don't have it, you can use a paper towel to squeeze it.

3. Add the grated potatoes to the hot frying pan, spread them out along the bottom of the pan Sprinkle some salt and pepper on the potatoes If they have been hied to golden boosts, they are ready for flip Continue to cook until they are golden brown on the bottom Put them or the serving plate Serve 4 people 

1. What should we do first to make Crispy Hash Brown?

A. Peel and grate the fried potato

B. Heat the oil in the frying pan 

C. Squeeze the grated potatoes. 

D. Sprinkle some salt and pepper 

2. How many portions can we serve based on the recipe above? 

A. Three 

B. Four 

C. Five 

D. Six 

3. Squeeze out as much moisture as you can ... (step 2) The word moisture has a similar meaning with 

A. water 

B. lotion 

C. splash 

D. remain 

4. If you don't have it.. (step 2) What does the underlined word refer to?

A. Frying pan 

B. Paper towel 

C. Potatoes ricer 

D. Serving plate 

5. ... you can use a paper towel to squeeze it (step 2). What does the word it refers to? 

A. Potatoes 

B. Potatoes ricer 

C. Paper towel 

D. Olive oil 

The following text is for questions number 6 to 9. 

Equipment:

~ Used paper, magazines, of newspapers 

~ bucket 

~ Bleach 

~ Insect screens/water strainer 

~ Blender/Food processor 

~ Wire 

~ Wihte glue 

~ Iron 

Directions: 

1. First, shape the wires into a rectangular shape.

2. Cover the wireframe with insect screens and sew it. After that, rip the paper into small pieces.

3. And then, put the torn paper in a bucket and fill it with warm water. Add one tablespoon of bleach. Soak the paper for half an hour.

4. Next, put a cup of soaked paper and a blender add some bleached water and blend it.

5. Pour the blended paper into a large rectangular container. e. g. sink or tray.

6. Repeat steps 4 and S until all of the soaked paper s blended. 7. Add and mix two tablespoon of white glue to the blended paper.

8. After that, dip the screen frame into the blended paper. Lift and rinse the water for a minute.

9. Dry the paper (with the screen frame still on) in the sun.

10. And then peel the paper out of the frame screen when it's dry.

11. Finally, iron the paper. 

6. The text above tells you about ...

A. The description of the paper.

B. The way to recycle paper 

C. The directions to keep paper safe. 

D. The equipment needed to recycle paper. 

7 What should you do right after drying the paper? 

A. Iron the paper until it is dry. 

B. Lift and rinse the water for a minute. 

C. Dip screen frame into blended paper. 

D. Peel the paper out of the frame screen. 

8. After that, rip the paper into small pieces. (step 2) The underlined word has the same meaning as the word ...

A. Put 

B. Tear 

C. Keep 

D. Divide 

9. .. the frame screen when it's dry. (step 10) The underlined word refers to ... 

A. iron 

B. paper 

C. frame 

D. screen 

The following text is for questions number 10 to 13. 

PRINCESS RICE COOKER 

1. Measure out the required quantity of rice using the measuring cup provided. Wash ripe in a pan, then put rice in the cooking pot and add water up to the level as recommended by the marking. However, the quantity of water used will depend on the age and strain of the. rice, as well as personal taste. 

* Do not exceed the maximum water level mark

2. Set the cooking pot inside the rice cooker, making certain that the base is dry. Ensure that the cooking pot is in direct contact with the heating element by rotating it slightly until it seats properly. The rice cooker malfunctions if the cooking pot is incorrectly positioned. 

* Always keep the exterior bottom of the cooking pot and heating plate clean and dry 

3. When ready to cook, plug the power supply cord into an AC wall outlet. Press COOK. Once the rice is cooked, a built~in heat censer will automatically switch the COOK mode to WARM mode. Allow rice to rest for about 15 minutes before serving. 

10. Press the cook button ...

A. To cook the rice.

B. To warm the cooked rice.

C. To make the built-in heat censer work.

D. To switch the cook mode to warm mode. 

11 Describe briefly how to cook rice using the Prince's rice cooker?

A. Plug to power cord into the rice cooker, then push the cooking switch

B. Plug the power cord, press cook, and switch the cook mode for about 15 minutes.

C. Measure the quantity of rice and set the cooking pot inside the rice cooker

D. Wash rice, put it in the cooking pot with some water, plug the power cord, and press cook. 

12. How long should we allow roe to rest before serving?

A. 10 minutes

B. 15 minutes

C. 20 minutes

D. 30 minutes 

13. The rice cooker malfunctions if the cooking pot is incorrectly positioned. The italic words mean ...

A. It fails to work properly.

B. It can't warm the cooked rice.

C. It automatically switches off the cook mode.

D. It needs more than 15 minutes to rest before serving. 

The following text is for questions number 14 to 16. 

How to Cook Vegetable Soup 

Ingredients:

~ Potato

~ Cauliflower

~ Celeries

~ Carrot

~ Meatball

~ Cooking oil

~ A clove of garlic

~ Water Stove 

Method

1. First, prepare the ingredients.

2. Then, boil some water in a pan.

3. After that, heat some cooking oil and sauté a clove of garlic until it smells fragrant.

4. Wait for five to seven minutes, then turn off the stove.

5. Next, put the garlic and all of the ingredients into the boiling water.

6. Finally, pour the soup into bowls, and sprinkle some chopped celery. 

14. What does the text tell us about?

A. The way to cook vegetables.

B. The way to cook vegetable soup.

C. The way to cook chicken soup.

D. The description of vegetable soup. 

15. What is the communicative purpose of constructing the text above?

A. To advertise a product

B. To persuade readers to buy vegetable soup.

C. To inform readers to cook vegetable soup.

D. To tell readers about the steps to cook vegetable soup.

16. The word ingredients can be best replaced with ...

A. materials

B. steps 

C. goal

D. ways 

17. Arrange the following sentences into a meaningful passage!

1. Pour some hot water into the cup.

2. Stir it well

3. First, boil the water.

4. Put a spoonful of black coffee into the cup.

5. If you like milk, you can also add it to your coffee.

6. Pick a medium-size cup.

7. Don't forget to put some sugar. 

A. 6 ~ 4 ~ 7 ~ 3 ~ 1 ~ 5 ~ 2

B. 4 ~ 7 ~ 6 ~ 3 ~ 5 ~ 1 ~ 2

C. 3 ~ 6 ~ 1 ~ 4 ~ 7 ~ 5 ~ 2

D. 3 ~ 6 ~ 4 ~ 7 ~ 1 ~ 5 ~ 2 

18. Arrange the following sentences into a meaningful passage!

How to insert a SIM card?

1. Put the battery and align it until it snaps into its place.

2. Switch on the cell phone and it is ready to use.

3. Push the two latches in the opposite direction and remove the battery.

4. Slide the SIM card carefully into the slot and make sure that the beveled corner fits in.

5. Press the locking latch and slide the corner then lift it off the phone.

6. Insert the two latches of the back cover of the corresponding slot in the phone and slide the cover forward until it locks into place.

A. 2 ~ 1 ~ 4 ~ 5 ~ 3 ~ 6

B. 3 ~ 5 ~ 4 ~ 6 ~ 1 ~ 2

C. 4 ~ 5 ~ 6 ~ 3 ~ 2 ~ 1

D. 5 ~ 3 ~ 4 ~ 1 ~ 6 ~ 2 

19. Arrange the following sentences into a meaningful passage!

1. Double click add/remove programs.

2. Click next to install the program.

3. Then open the start menu and select setting then the control panel.

4. Note; that most of the time, a window will immediately appear asking if you want to install the program and click install.

5. First place the floppy disk or cd, tom containing the program in the desired drive. 

A. 4 ~ 5 ~ 1 ~ 2 ~ 3

B. 4 ~ 5 ~ 2 ~ 1 ~ 3 

C. 5 ~ 3 ~ 1 ~ 2 ~ 4

D. 3 ~ 2 ~ 1 ~ 4 ~ 5 

The following text is for questions number 20 and 21.

How to make meatballs?

1. When they float up to the surface the meatballs are ready to be served.

2. Boil at least about 2 liters of water in a large pot.

3. Prepare the spices: garlic, shallot, salt, and white paper. Ground them on a mortar. 4. Add a cup of water and use your fingers to smoothen the mixture. Set it aside.

5. Start rolling the mixture to form small meatballs.

6. Put the meatballs into the boiling water.

7. Put the spice mixture into a bowl and eggs, flour, and minced meat.

20. Arrange the following sentences into a meaningful passage! 

A. 7 ~ 3 ~ 4 ~ 2 ~ 5 ~ 6 ~ 1

B. 5 ~ 7 ~ 3 ~ 4 ~ 1 ~ 6 ~ 2

C. 3 ~ 7 ~ 4 ~ 2 ~ 5 ~ 6 ~ 1

D. 2 ~ 3 ~ 7 ~ 4 ~ 5 ~ 1 ~ 6 

21. When they float up ... (step 1) The underlined word refers to ...

A. water

B. boiling water

C. meet ball

D. garlic 

The following text is for questions number 22 to 25.

How to use a food processor

1. Close and hold the cover tightly.

2. Put the vegetables or other ingredients you want to blend inside of it.

3. Wait until it is finished.

4. Press the button fully processed to make it work.

5. Open it up and pour the food into a cup.

6. Make sure the food processor is plugged in, clean, and in working condition. 

22. Arrange the following sentences into a meaningful passage!

A. 2 ~ 6 ~ 1 ~ 4 ~ 5 ~ 3

B. 6 ~ 2 ~ 1 ~ 4 ~ 3 ~ 5

C. 6 ~ 1 ~ 2 ~ 4 ~ 3 ~ 5

D. 2 ~ 1 ~ 6 ~ 4 ~ 5 ~ 3 

23. What is the purpose of constructing the text above?

A. To tell the readers to buy a food processor.

B. To explain what a food processor is

C. To inform readers where they can get a feed processor.

D. To tell readers how to operate a food processor. 

24. Wait until it is finished. What does the word it refers to ...

A. the food processor

B. the ingredients

C. the cup

D. the blender 

25. Press the button fully processed to make it work What does the underlined word refer to?

A. The food processor

B. The electricity

C. The ingredients

D. The cup

The following text is for questions number 26 to 29. 

1. Make sure that the power cord is firmly connected to the back of the CPU and connected to the electricity source.

2. Connect the monitor cable to the back of the CPU.

3. Connect the keyboard and mouse cords to the back panel of the CPU, too.

4. Press the power button located on the front panel of the CPU The desktop will start a booting process on your computer.

5. When you finish using the computer, click the "Start" button and choose the"Turn off computer"option. This will display the options to "Stand by", "Restart" or "Turn Off" the computer. 

26. The text above tells you about a computer.

A. Building

B. Operating

C. Turning off

D. Using keyboard on 

27. What should you do before connecting the mouse cord to the CPU?

A. Connect the monitor cable to the back of the CPU.

B. Press the power button located on the front panel.

C. Connect the power cord to the electricity source.

D. Click the start button or restart the computer. 

28. ... the power cord is firmly connected ... (step 1) The underlined word has the same meaning as the word ...

A. fairly

B. tightly 

C. faithfully

D. steadily

29. This will display the options (step 5). The underlined word refers to ...

A. clicking turn off

B. pressing the power

C. clicking the start button

D. connecting to a cable 

The following text is for questions number 30 to 33. 

How to Change Flashlight's Batteries

Materials:

~ Flashlight

~ Batteries

Operation:

1. Unscrew the flashlight

2. Dump the old batteries.

3. Put them aside.

4. Find the positive (+) and negative (-) signs of the new batteries. 

5. Put the two new batteries into the flashlight with the positive end toward the bulb.

6. Screw the flashlight back together.

7. Turn the flashlight back together.

8. Turn the flashlight on to make sure it works.

9. Dump the old batteries. 

30. What is the text about?

A. Turning on the new flashlight.

B. Changing flashlight batteries.

C. Checking where flashlight works well.

D. Throwing the flashlight's old batteries. 

31. What should we do after the flashlight works well?

A. Put the batteries aside.

B. Unscrew the flashlight.

C. Throw the old batteries away.

D. Screw the flashlight back together. 

32. Dump the old batteries (step 2). What does the underlined word mean?

A. Throw-in

B. Throw away

C. Spread out

D. Put together 

33. ... to make sure that it works What does the underlined word refer to?

A. The bulb

B. The screw

C. The battery

D. The flashlight 

The following text is for questions number 33 to 37.

1. Find a safe, isolated area for your motorcycle riding practice. Make sure to have an experienced rider nearby to supervise you.

2. Start slowly, practicing the basics of accelerating and braking in first gear.

3. Manoeuver your bike using a method known as counter steering. While moving at a speed roughly above 10 mph, push the handgrip on the side you wish to turn towards. If you wish to turn right, lean slightly to the right while pushing the right handgrip away from your body.

4. Practice shifting between gears. Once you have the confidence at lower speeds you may wish to practice shifting into the higher gears. Achieving this fluidity will take practice and muscle memory.

5. Work your way gradually towards steers and highways. Recall all of the laws and proper practice for safe riding you learned n order to receive your driving license. 

34. What is the best title for the text?

A. A safe place for riding a motorcycle

B. The best way to be an experienced rider

C. The basic way of the counter-steering method

D. Learning to ride a motorcycle for a beginner

35 What should you do to receive your driving license?

A. Develop your muscle memory

B. Move at a speed above 10 mph.

C. Recall the law and practice safe riding

D. Practice shifting gears and muscle memory 

36. an experienced rider nearby to supervise you (step 1). The underlined word has the closest meaning with

A. to follow

B. to instruct

C. to be super

D. to keep an eye 

37. ... you learned in order to .. (step 5). The underlined word refers to ...

A. experienced rider

B. the supervisor

C. the readers

D. the writer 

38 Arrange the following sentences into a correct passage!

How to make tomato soup?

1. Add water, spices, salt, and pepper.

2. Slice the onion and garlic finely and dice the tomatoes.

3. Cook gently for one hour

4. Bring the water to boil

5. Turn down the heat and put the tomatoes in

6. Saute the onion and garlic in a pan with butter until fragrant

A. 2 ~ 1 ~ 4 ~ 6 ~ 3 ~ 5

B. 2 ~ 4 ~ 1 ~ 5 ~ 6 ~ 3

C. 2 ~ 6 ~ 4 ~ 1 ~ 5 ~ 3

D. 2 ~ 6 ~ 5 ~ 1 ~ 4 ~ 3 

39. Arrange the following sentences into a correct passage!

1. Hold the shutter halfway. It is very important to set the camera's focus, shutter speed, and various other calculations.

2. Hold up your camera and put the object in the center of the LCD.

3. A square should appear around the object indicating the focus.

4. Press the shutter all the way down.

5. Use the zoom control for the best result.

A. 2 ~ 5 ~ 1 ~ 3 ~ 4

B. 2 ~ 3 ~ 4 ~ 5 ~ 1

C. 2 ~ 4 ~ 1 ~ 5 ~ 3

D. 2 ~ 1 ~ 5 ~ 3 ~ 4 

40. Arrange the following sentences into a correct passage! 

To Make a Cup Of Sweet Hot Tea

1. Add some sugar and stir well

2. Take a cup and put a bag of tea into it.

3. Boil some water in the kettle.

4. A cup of sweet hot tea is ready to serve.

5. When the water boil, pour it into the glass. 

A. 2 ~ 1 ~ 4 ~ 3 ~ 5

B. 4 ~ 1 ~ 3 ~ 2 ~ 5

C. 3 ~ 2 ~ 5 ~ 1 ~ 4

D. 5 ~ 3 ~ 1 ~ 4 ~ 2 

The following text is for questions number 41 to 44. 

1. Determine when to defrost your food in the refrigerator. Most items will usually defrost within up to 24 hours. However, large items such as frozen turkeys and chickens may take several days to defrost.

2. Verify that the temperature of your refrigerator is set to 4.44 degrees Celsius. Your food will take longer to defrost if the temperature of your refrigerator is several degrees lower.

3. Place your frozen food on a plate or dish to prevent lacks Any juice that drips from your defrosted food may contaminate other foods in your refrigerator.

4. Prepare your food shortly after it has been defrosted. Some food must be prepared and attended immediately to prevent bacteria growth. However, you may refreeze the food as long as it is placed in the freezer within the time frame in which you should have eaten it. 

41. What is the text about?

A. The ways to refreeze food in a good way.

B. The ways to prevent bacteria growth in food.

C. Procedure on how to keep food in the refrigerator.

D. The steps on how to defrost food in a refrigerator.

42. What should we do after the food has already been defrosted?

A. Wait for several more hours.

B. Prepare and eat it immediately.

C. Lower the temperature on the fridge.

D. Prevent the bacteria from growing on them. 

43. Place your frozen food ... (step 3) The word frozen is closest in meaning to the word ...

A. instant

B. dried

C. fresh

D. iced 

44. ... prepare your food shortly after it has been defrosted. The underlined word refers to ...

A. frozen food

B. the freezer

C. bacteria

D. juice 

The following text is for questions number 45 to 48. 

Stencil over bottles

Painting with a stencil is surely enjoyable. Use it to decorate plastic bottles.

Materials:

~ Plastic bottles

~ Paint Brush

~ Paper, pencil, or marker

~ sticky Tape

~ Scissors 

~ Sand 

~ Acrylic Paints

How to do it:

1. Draw a sample design on a sheet of paper. Cut it out Now you are left with a stencil. 

2. Tape the stencil on the bottle. Paint inside the cut~out section. 

3. Take away the stencil carefully. You'll have your favorite design on the table. Continue decorating the bottle with the stencil. 

4. If you're done, pour sand into the bottle. Put your pretty bottle on the shelves. 

45 The text mainly tells us about ...

A. painting with sand 

B. drawing using a stencil 

C. making a plastic bottle 

D. how to paint using a stencil 

46. What should we do after drawing a simple design? 

A. Paint the design 

B. Cut the design out 

C. Decorate the bottle 

D. Put it on a shelf 

47. Take away the stencil carefully. (step 3). What is the closest meaning of the underlined word? 

A. ut on 

B. Take-up 

C. Take out 

D. Takeoff 

48. Draw a simple design on a sheet of paper. Cut it out. (step 1). What does the word it refers to? 

A. Drawing 

B. A plastic bottle. 

C. A simple design. 

D. A sheet of paper. 

The following text is for questions number 49 and 50. 

How to Repel Mice

Mice might loo cute, but they can be harmful. Pets that destroy household items, eat and mess with food and can spread severe diseases through their face and parasites they carry. Here are some useful tips on how to rape) house mice.

1. Use peppermint, put the peppermint on neat wall corners. 

2. Pour a generous amount of peppermint on cotton balls. 

3. Place the saturated cotton balls on areas where mice are possibly seen~around countertops, and under the sofas in your living room. 

4. Put them behind shelves, wall corners, or on the floor beneath your kitchen sink. 

49 Why do we use peppermint to repel mice? Because ...

A. peppermint is fresh to breathe 

B. mice love the peppermint 

C. mice will die of breathing mint 

D. mice hate the smell of peppermint 

50. From the text above, we can conclude that ...

A. Mice spread severe diseases through feces. 

B. Peppermint is useful to repel mice. 

C. Mice love peppermint. 

D. We can place oil everywhere to repel mice.


The Answer

1. B

2. B

3. A

4. B

5. A

6. B

7. D

8. B

9. B

10. A

11. D

12. B

13. A

14. B

15. D

16. B

17. D

18. D

19. C

20. C

21. C

22. B

23. D

24. A

25. A

26. B

27. A

28. B

29. A

30. B

31. C

32. B

33. D

34. D

35. C

36. D

37. C

38. C

39. A

40. C

41. C

42. B

43. D

44. A

45. D

46. B

47. D

48. C

49. D

50. B

Related Posts

Posting Komentar

Subscribe Our Newsletter